Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului

Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului (CCIM), a fost înfiinţat în 2004 în cadrul UMF Cluj și este un centru regional de informare despre medicament şi terapiile medicamentoase, serviciu destinat profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Activitatea centrului include elaborarea de răspunsuri la întrebările adresate de către medici şi farmacişti, diseminarea de noi informaţii apărute în literatura de specialitate privind terapia medicamentoasă, monitorizarea şi evaluarea reacţiilor adverse şi a interacţiunilor medicamentoase în practica clinică printr-un serviciu de raportare online destinat personalului medical şi pacienţilor. Parte a activităţii de informare, centrul publică trimestrial un Buletin de Farmacovigilenţă şi bilunar flash-uri informative cu noutăţi despre terapia medicamentoasă (materiale ce pot fi accesate pe pagina de internet a centrului www.cim.umfcluj.ro).

Activitatea de cercetare a centrului este în domeniul farmacovigilenţei: detectarea, evaluarea şi caracterizarea reacţiilor adverse, a interacţiunilor medicamentoase şi a altor probleme relaţionate cu medicamentele în rândul pacienţilor spitalizaţi şi din ambulator.

Centrul este implicat şi în activităţi educaţionale, dezvoltând diferite programe educaţionale considerate necesare în contextul unor probleme de sănătate publică: gripa aviară, gripa porcină, papilomavirusurile umane şi cancerul de col uterin, programe educaţionale privind importanţa farmacovigilenţei şi a raportării voluntare a reacţiilor adverse.
Activitatea permanentă a centrului este asigurată de către doi farmacişti cercetători. Cadre didactice şi studenţi ai Facultăţii de Farmacie sunt implicaţi în diferite activităţi ale centrului.

Sigla FF