UMF

Potențiali biomarkeri proteici cu utilitate în diagnosticul colangiocarcinomului intrahepatic

 

Denumire proiect
Potențiali biomarkeri proteici cu utilitate în diagnosticul colangiocarcinomului intrahepatic

Acronim
PROTiCC

Competiție
P1 - Dezvoltarea sistemului național de CD, Subprogramul 1.1, Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)

Cod proiect
PN-III-P1-1.1-PD2019-0852

Echipa proiectului
Cercetător științific III dr. Maria Ilieș – Director proiect
Prof. univ. dr. Cristina Adela Iuga – Mentor

Buget
246.950,00 RON (2 ani)

Rezumat

Colangiocarcinomul intrahepatic (iCCA) este al doilea subtip de cancer hepatic și reprezintă a patra cauză de deces la nivel mondial. Îngrijorător, datele statistice arată că incidența iCCA este în continuă creștere față de oricare alt tip de cancer. Cu o rată de supraviețuire la 5 ani de doar 17%, prognosticul sumbru al iCCA este explicat prin natura refractară și diagnosticul tardiv, limitat de fazele incipiente asimptomatice. În present, o combinație de markeri clinici, histologici, biochimici și radiologici nespecifici constituie diagnosticul iCCA. Intervenția chirurgicală este o potențială opțiune curativă însă doar pentru un procent mic de pacienți, ratele de recurență și supraviețuire fiind descurajatoare. Astfel, iCCA reprezintă o problemă globală de sănătate și trebuie depuse eforturi considerabile în vederea creșterii ratei de supraviețuire.

O opțiune demnă este diagnosticul timpuriu printr-un management clinic adecvat. iCCA ar trebui să fie diagnosticat într-o fază incipientă, curabilă. În present, biopsia reprezintă tehnica de aur pentru un diagnostic concludent. Sensibilitatea acesteia este de doar 74.6%, iar la 12.5% din pacienții cu semne imagistice tipice de cancer hepatocelular, diagnosticul a fost iCCA. Totuși, biopsia nu este indicată datorită stadiului avansat al bolii și a riscurilor concomitente. Toate acestea demonstrează nevoia urgentă de dezvoltare a unui instrument de diagnostic precis. O posibilitate încurajatoare este reprezentată de descoperirea unui biomarker bazat pe semnături proteice, component cheie în medicina personalizată.

Obiectiv

Obiectivul major al acestui proiect este exploatarea proteomului seric al pacienților diagnosticați cu iCCA în comparație cu cel al paciențiilor diagnosticați cu colangită sclerozantă primară, hepatită cronică, ciroză hepatică, hepatocarcinom celular și voluntari sănătoși și găsirea unor semnături proteice cu rol de biomarker cu utilitate clinică pentru iCCA, prin tehnici avansate de spectrometrie de masă.

Obiective specifice:

O1. Caracterizarea proteomului seric al pacienților diagnosticați cu iCCA în comparație cu cel al paciențiilor diagnosticați cu colangită sclerozantă primară, hepatită cronică, ciroză hepatică, hepatocarcinom celular și voluntari sănătoși prin metode de tip state of the art bazate pe folosirea de beads paramagnetici pentru prelucrarea probelor și pe tehnica lable free nanoLC- ion mobility UDMSE (cromatografie de lichide cuplată cu spectrometrie de masa de înaltă rezoluție).

O2. Identificarea de paneluri proteice cu potențial rol de biomarker cu utilitate în diagnosticul iCCA, cât și în diagnosticul diferențial al grupurilor analizate.

O3. Validarea potențialilor biomarkeri printr-o tehnică complementară pe un grup de probe independente.

Contact:
Ilieș Maria, Farmacist, Doctor în Farmacie
Cercetător științific III
Departamentul de Proteomică și Metabolomică
Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFUTURE
Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Romania
E-mail: