Marți, 16 Februarie 2021 12:44

A treia întâlnire a consorțiului BorderSens

A treia întâlnire din cadrul proiectului BorderSens a avut loc online, pe data de 11 februarie 2021.
Deși această întâlnire ar fi trebuit să se desfășoare în format fizic, în Cluj-Napoca (România), datorită situației actuale și a restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, aceasta a avut loc în mediul online. Gazdele acestei întâlniri, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, au prezentat diverse filmulețe despre oraș și despre România, făcându-i astfel pe participanți să se simtă ca și când ar fi fost acolo.
Pe parcursul acestei întâlniri, coordonatorii fiecărui pachet de lucru și-au prezentat rezultatele, care mai apoi au fost discutate de către întregul consorțiu. De asemenea, au fost organizate sesiuni speciale în care s-a discutat despre viitoare perspective ale proiectului, despre rapoartele care trebuie trimise periodic de către fiecare membru, precum și despre raportările științifice de până acum.
Obiectivul proiectului este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat, pentru detecția pe teren a drogurilor. Noul dispozitiv aduce selectivitate, sensibilitate și precizie excelentă, prin asocierea de nanomateriale inteligente, metode electrochimice și analiză multivariată. Acesta va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire în prealabil și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru anumite medicamente şi droguri.
Fazele 1 și 2 ale proiectului, care implică integrarea cerințelor utilizatorilor finali în proiect și dezvoltarea unei tehnologii care să poată fi ușor de integrat, sunt aproape de finalizare, urmând ca faza 3, care prevede dezvoltarea unui prototip care să conțină tehnologiile cheie, să înceapă curând.
Ultima fază a proiectului BorderSens implică dezoltarea unui prototip portabil, de tip wireless, capabil să testeze într-un timp foarte scurt diferite tipuri de droguri, precursori și adulteranți, cu o acuratețe ridicată și să reducă procentul de teste fals pozitive sau fals negative.
Cu scopul de a atinge acest obiectiv, în proiectul BorderSens sunt incluși 16 parteneri din 8 țări membre ale UE, aceștia fiind coordonați de Universitatea din Antwerp, Belgia. Acest consorțiu este format din universități, precum și din autorități de frontieră, servicii de poliție din aeroporturi și porturi, organizații publice și companii private.

Accesat de 497 de ori

Selecție - anunțuri